Weekend Tangerang - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Jeroen Risseeuw - WaarBenJij.nu Weekend Tangerang - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Jeroen Risseeuw - WaarBenJij.nu

Weekend Tangerang

Door: Jeroen

Blijf op de hoogte en volg Jeroen

15 April 2008 | Indonesië, Batavia

Hallo allemaal,

Hierbij weer een berichtje van mijn kant. Zoals jullie misschien wel verwachte gaat het nog steeds allemaal erg goed moet mij. Nadat ik terug ben gekomen vanuit Singapore ben in voornamelijk druk bezig geweest met mijn stage en gedurende het weekend lekker gefeest en gerelaxed. Echter afgelopen weekend zag er wat anders uit dan “normaal”.

Ik had namelijk toegezegd om weer een keertje bij mijn stage begeleider dhr. Sudirman op bezoek te gaan, en zo geschiede. Ik ben dan ook zaterdag ochtend vroeg afgereisd richting het vliegveld waar ik werd opgepikt door Sudirman en zijn vrouw. ’s Middags was er een christelijke bijeenkomst voor z’n beide kinderen. Wij mochten daar niet bijzijn dus nadat we ze hebben weggebracht zijn we naar een andere kerkdienst geweest. De dienst is altijd in het Indonesische dus begrijpen doe ik het niet, als iedereen heel droevig naar de grond kijkt doe ik dat maar na evenals het opstaan. Na de 2 uur durende dienst klaar was zijn we met z’n vijven richting Tangerang gereden waar Sudirman en z’n familie woont. Onderweg nog geluncht bij een erg leuk plaatselijk restaurantje wat uitstekend eten was en erg gezellig.

Nadat we waren aangekomen in Tangerang en ik mijn spullen had uitgepakt vertelde Sudirman mij dat we ’s avonds op bezoek zouden gaan bij een vriend van hem. Dit was qua afstand niet zo ver lopen, echter op teenslippers en de weg kwaliteit van Indonesië was het toch nog even een opgaven. Even later bleek ook dit een christelijke bijeenkomst te zijn. In Indonesië vinden ze het heel raar als je geen geloof hebt, de volgende vraag luid dan namelijk: maar wat staat er dan in je paspoort? Hier heeft iedereen een geloof (90% moslim) en speelt een ontzettend belangrijke rol, zowel privé als zakelijk. Het heeft namelijk ook invloed op je carrière. Naderhand onder het genot van heerlijke spekkoek en ander Indonesische zoetigheden nog even gepraat over Nederland en Indonesië om vervolgen weer op huis aan te gaan op mijn teenslippers. Uiteindelijk ging iedereen om een uur of 11 al naar bed want de volgende ochtend (zondag) was het al weer vroeg dag (5 uur!).

Nadat ik met had opgefrist, zonder douche en warm water maar gebruik makend van de Mandi (een bak water van 1 kubieke meter) heb ik geholpen met de voorbereidingen van het feest welke ’s middags zou plaatsvinden. Samen met Sudirman en z’n kids hebben we het huis opgepoetst terwijl z’n vrouw aan het eten begon, om daar 7 uur later mee klaar te zijn. Met namen het gerecht Sangsaksa (volgens mij zoiets) was erg lekker. Totdat ik mij opeens realiseerde dat ik die ochtend een zak met varkensbloed had gezien, welke gebruikt zou worden voor het eten. Ik had me toen voorgenomen dat gerecht toch maar even aan de kant te laten staan. Jullie begrijpen het waarschijnlijk al, mijn voornemen is dus jammerlijk gefaald. Maar ik kan zeggen, het is wel lekker, en heb toch nog maar voor een 2de keer opgeschept. Ook dit was weer een christelijke bijeenkomst waarbij weer het nodige uit de bijbel werd voorgelezen. Ik moet zeggen, na 3 dagen de bijbel te hebben gehoord was het voor mij wel een keertje mooi geweest. Na de “dienst” ben ik dan ook maar even met de plaatselijke kinderen wezen voetballen wat ook onwijs leuk was. Naderhand alles weer opgeruimd hebben we nog even een biertje gedronken welke ik had meegebracht. Dit is namelijk ik Tangerang moeilijk te krijgen vanwege een islamitische wet welke daar van kracht is.

Ook zondag bleef ik nog slapen, en nadat ik het plafond geïnspecteerd had (hoorde zaterdag namelijk allemaal uit de kluiten gewassen muizen rondrennen) en mijzelf er van overtuigt had dat deze niet zo snel naar beneden konden heb ik prima geslapen.

Ik zit nu achter mijn buro bij GMF en vond het ontzettend leuk om een weekend bij Sudirman en z’n familie door te brengen. Het leven is een stuk anders dan in Nederland, en zelfs dan de manier waarop ik in Taman Rasuna leef. Ik ben onwijs gastvrij ontvangen en heb heerlijk te eten gekregen. Gisteravond in ieder geval weer een lekkere douche gehad, en na drie keer per dag rijst te hebben gegeten ook maar een pizzaatje besteld.

Tot zover weer een update vanaf hier. Eigenlijk nu ik aan het schrijven ben heb ik nog veel meer te vertellen maar dat komt wel als ik terug ben. Zoals het er nu naar uitziet ga ik 26 april voor een week naar Bali om daar mijn duik brevet te halen. Eind mei ga ik dan rond Java reizen. Ik hou jullie op de hoogte!

Jeroen